maanantai 28. elokuuta 2023

Vammaisuus ja seksuaalisuus



Seksuaalisuus, voiko siitä puhua? Entäs kun tähän lisätään vielä vammaisuus? Nämä yhdessä muodostavat tabun, joka tuntuu herättävän paljon uteliaisuutta.


Tietysti voin puhua vain omasta kokemuksestani lähtöisin. Olen käyttänyt joitakin deittiäppejä, ja profiilissani on ollut kuva minusta pyörätuolissa. Huomasin, että moni on joko suoraan tai vähän kierrellen halunnut kysyä, harrastanko lainkaan seksiä, tai pystynkö siihen. Vaikea uskoa, että vammattomalta (tai henkilöltä, jonka vamma ei näy) kysyttäisi tuollaista heti tutustumisen alkuvaiheessa.

Oman tietämykseni perusteella voin sanoa, että seksuaalisuuden suhteen meitä vammaisia henkilöitä löytyy aivan laidasta laitaan ja ihan yhtä värikäs kirjo, kuin muistakin ihmisistä. Vammaisuus ei vaikuta seksuaalisiin haluihin tai suuntautumiseen.

Joskus asian toteutus saattaa vaatia luovuutta, apuvälineitä tai avustusta. Ihan kaikkien on tärkeää pohtia itse, ja keskustella myös mahdollisen kumppanin kanssa siitä, minkälaisesta kosketuksesta pitää. Henkilöiden, joiden puheentuottamisessa on ongelmia, voi olla vaikeaa viestiä toiveistaan ja haluistaan. Jos avustajana tai omaishoitajana toimii vaikka oma lapsi tai vanhempi, voi hänen olla vaikeaa suhtautua asiaan tai ottaa sitä puheeksi. Kaikilla pitäisi silti olla yhtäläinen oikeus seksuaaliterveyteen.


Seksuaalisuus on myös paljon muutakin, kuin seksin harrastamista. Se on meissä kaikissa olemassa syntymästä asti. Olen itse käynyt seksuaalineuvojalla juttelemassa, ja uskoisin sen tekevän hyvää ihan kaikille! Asiasta puhuminen voi olla helpompaa sellaiselle henkilölle, jolla on paljon tietoa ja ymmärrystä, sekä vaitiolovelvollisuus.

Ymmärrän hyvin, että deittailumielessä toisen seksuaalisuus kiinnostaa, ja jossain vaiheessa siitä onkin hyvä jutella. Kuitenkin varmasti useimmalle sellainen tilanne on tungetteleva ja ahdistava, jossa vieras ihminen utelee henk.koht. seksielämästä. Kaikilla on oikeus yksityisyyteen. Miltä susta itsestä tuntuisi, jos vieras ihminen utelisi sulta aiheesta täysin odottamatta? 


#vammaisuus #seksuaaliterveys #seksuaalisuus #terveys #ableismi #vamma #sairaus #deittailu #rikotaantabuja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti