torstai 29. tammikuuta 2015

Kolme osaani

Nyt ajattelin kertoo vähän mun vahvimmista persoonanosistani. Kutsun niitä lapsiosaksi, puolustusosaksi ja seksuaaliseksi osaksi. Ne ovat siis mun hallitsivimmat osani, tai ainakin tiedostan ne parhaiten. Uskon juuri näiden osien erillisyyden liittyvän jotenkin siihen, että lapsena murrosiässä jouduin seksuaalisen ahdistelun kohteeksi koulussa ja koulumatkoilla noin kolmen vuoden ajan. Persoonanosat eivät ole sivupersoonia, vaan palasia, joiksi mieleni on hajonnut. Terveellä ihmisellä nämä osat ovat yhdessä ja muodostavat kokonaisen persoonallisuuden. Olen viimeisen vuoden aikana oppinut tunnistamaan nämä kolme osaani, kiitos psykoterapian. Tavoitteena on löytää loput mahdolliset palaseni ja koota niistä yksi kokonainen minä.

   Lapsiosani on pelokas, helposti eksyvä, turvaton ja "pieni". Pienellä tarkoitan sitä, että välillä lapsiosan hallitessa tutut huoneet ja esineet näyttävät tavallista suuremmilta ja vieraammilta. Lapsiosa kaipaa toisen ihmisen turvaa. Silloin haluan käpertyä poikaystäväni syliin ja halia pehmolelujani. Lapsiosa nauttii tutusta ja turvallisesta ympäristöstä, huolenpidosta, lastenohjelmista, ja rauhallisista tilanteista, joissa läsnä on vain muutama tuttu ihminen. Lapsiosani pelkää väentungosta ja suuria marketteja, joissa se meneekin usein hukkaan. Lapsiosa ei tykkää ajaa autoa, tehdä päätöksiä, tai ottaa itsestään vastuuta. Lapsiosa on todella herkkä, eikä voi sietää seksuaalista osaani. Lapsiosa tuntee seksuaalista osaa kohtaan paljon vihaa ja häpeää. Juuri niin kuin tunsin murrosiässä kehittyvää itseäni ja etenkin kehoani kohtaan. Tämä osa on kaikista osistani hallitsevin ja yleisin.



   Puolustusosani on aikuinen, omatoiminen, suorasanainen, räväkkä ja vähän kylmätunteinenkin. Puolustusosani tuntee itsensä vahvaksi ja usein agressiivisestikin puolustaa itseään, läheisiään, tai muita osia. Puolustusosa nauttii saadessaan itse päättää asioista ja tehdä ja mennä vapaasti oman mielensä mukaan. Puolustusosa vahvistui etenkin asuessani palvelukodissa, jossa en saanut päättää tai tehdä mitään itse, ja tunsin itseni usein loukatuksi henkilökunnan asenteiden takia. Puolustusosa on siis koko ajan valmiina puolustautumaan ja sanomaan "pari valittua sanaa".

   Seksuaalinen osani on itsevarma, sosiaalinen, energinen, nauravainen ja hallitsevimmillaan iltaisin ja öisin (muttei joka ilta/yö). Tämä osani on aina valmis pitämään hauskaa ja tekemään jotain spontaania. Seksuaalinen osani on siis seksuaalinen aikuinen, ja tuntee itsensä usein viehättäväksi ja naiselliseksi. Mutta jos tämä osa ei saa toteuttaa itseään, eli ylläpitää sosiaalista elämää ja pitää hauskaa, se ahdistuu tosi pahasti. Seksuaalinen osa on itselleni hankalin osani, koska se ei ota huomioon muita osiani, eikä piittaa tekojensa seurauksista. Tästä saa kärsiä etenkin lapsiosani, joka ei ymmärrä aikuisen seksuaalisuutta. Morkkis saattaa tulla ihan tavallisesta mukavasta illasta ulkona ystävien kanssa, jos seksuaalinen osani on ollut silloin hallitseva. Kauan yritin torjua tätä osaani, mutta huomasin sen hyödyttömäksi, ja yritänkin nyt oppia hyväksymään itseni seksuaalisena olentona.


Nää on asioita, joita terveen ihmisen tuskin tulee mieleenkään ajatella. Kaikki osani ovat minua itseäni, joten toivon oppivani elämään niiden kanssa. Välillä on tilanteita, joissa osani ovat jostain asiasta keskenään eri mieltä. Se aiheuttaa ongelmia etenkin parisuhteessa, mutta onneksi kultani on kärsivällinen, ja yritän aina parhaani mukaan selittää hänelle missä mennään. Kiitän taas jokaista joka jaksoi lukea!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti